Bewust zijn

Bewust lopen, bewust slapen, bewust zijn. Vandaag is 6 januari en hebben we de laatste ‘Heilige Nacht’ beleefd. Men zegt dat dromen in deze 12 nachten inzicht geven in de toekomst. Maar wat nou als ons hele leven een droom blijkt te zijn? Gisteren ben ik terug gevlogen vanuit Dublin. Het was een prachtige dag. De eerste keer, sinds mijn verblijf in Ierland, dat de hele dag de zon scheen.

Het was ook veel kouder, dus ik had al mijn wollen kleren over elkaar aan getrokken, wat te veel bleek in de warme bus, het warme vliegtuig en de warme trein. Ik voel me zo rijk en dankbaar voor deze prachtige reis. Gisteren onderweg heb ik weer geluisterd naar The Science of getting rich van Walles D. Wattles. Ik denk dat het ongeveer de 80e keer is. Ik luister naar de oorspronkelijke versie van het boek. Het klinkt op sommige stukken oubollig, maar dat heb ik liever dan moderne aanpassingen, want dat is ook weer een interpretatie. Dit soort boeken las ik ook rond mijn dertigste, maar vergat het net zo snel als dat ik het las. Misschien moest ik gewoon nog meer ervaring opdoen?

Deze visie boeit mij, omdat men ervan uitgaat dat wij God zijn en de wereld creëren. Het draait om perceptie en ik doe bij mezelf voortdurend onderzoek naar wat ik geloof. Of dat geloof wel echt van mij is of dat het mij is aangeleerd. Juist in deze tijd van reizen en stille wandelingen ontdek ik gedachten in mezelf en over mezelf, die eigenlijk helemaal nergens op slaan. Dat wil ik loslaten en dat gaat me steeds beter af. Beetje bij beetje. Het is super bevrijdend.

Het enige dat Lily, deze fantastische hond, boeide was of ik die stok zag of die bal. Die moest ik oprapen en vooruit gooien. Honden kunnen super leuk zijn en katten en paarden en allerlei dieren ook. Mensen zijn anders. Niet beter, maar we hebben iets dat dieren niet hebben. Wij geven overal betekenis aan. En we hebben over alles een oordeel. Bovendien willen we ook graag gelijk hebben en dat alles zorgt voor een hoop gedoe. Wij hebben moeite met accepteren en willen vaak dat het leven anders is dan het is. En als dat niet kan worstelen we daarmee. Wij doen dat zelf en zijn ons dat niet bewust.

Bewust zijn is het antwoord

Wanneer het mij lukt om bewust te zijn en me bewust te zijn van dat ik bewustzijn ben, ben ik vrij. Als ik erken, zie, voel dat ik niet mijn lichaam ben en niet mijn denken, mijn verstand, mijn oordelen, mijn gedachten, dan ben ik me bewust dat ik dat allemaal niet ben. En dat scheelt een hoop gedoe. Wanneer ik gewoon het leven accepteer zoals het is … God, dat geeft ruimte zeg.

“My biggest secret is that I don’t mind.¨

J. Krishnamurti

Dat wil ik ook. Dat het me niets kan schelen. Dat het me om het even is, want dat is zo ontspannen. De afgelopen twee weken heb ik veel met Lily gewandeld. Het enige dat deze fantastische hond boeide was of ik die stok zag. Die moest ik oprapen en vooruit gooien. Honden kunnen super leuk zijn en katten en paarden en allerlei dieren ook.

Mensen zijn anders. Niet beter, maar we hebben iets dat dieren niet hebben. Wij geven overal betekenis aan. En we hebben over alles een oordeel. Bovendien willen we ook graag gelijk hebben en dat alles zorgt voor een hoop gedoe. Wij hebben moeite met accepteren en willen vaak dat het leven anders is dan het is. En als dat niet kan worstelen we daarmee. Wij doen dat zelf en zijn ons dat niet bewust.

Heilige nachten

Alles is heilig en niets is heilig. Het doet er niet toe. Tot het begin van vorig jaar heb ik me verdiept in allerlei geloof, religies, complotdenken, sektes, cult, mind control, CIA, de overheid, de AIVD, de belastingtrust en noem het maar op. Het is allemaal waar voor wie erin gelooft. En voor ieder geloof, voor iedere overtuiging, voor iedere perceptie vind je bewijs.

Mensen zeggen vaak: “Eerst zien, dan geloven”, maar zijn zich niet bewust van hoe ze zien wat ze geloven. Het is dus: eerst geloven en dan ga je het zien. Zo werkt het en wanneer je dat begrijpt kun je dat toepassen. Dat is best lastig om te leren, omdat ons geloof al bepaalt en met de paplepel is ingevoerd. En daar gingen we dan op een bepaalde leeftijd recht tegen in. En zo vormen we een ander geloof, dat vaak ook niet van onszelf komt, maar vanuit een andere doctrine. Enfin, er is werk aan de winkel.

Heb je last van beperkingen in je gedrag? Doe je anders dan je eigenlijk zou willen? Ben je dat al bewust of weet je niet wat eronder zit? Ik kan je helpen. Maak een afspraak voor een sessie of voor een vrijblijvend telefonisch consult.

De buurvrouw

Op een afgelegen plek als Boleynagoagh South zijn goede buren van groot belang. Mijn dochter moest om 6.40 uur de eerste bus halen. Ik deed een poging om de Ford Transit, zo eentje met extra lange achterkant, te rijden. Maar nadat ik na een kwartiertje de linkerspiegel er af reed keerden we om en liet ik het links rijden voor wat het was. We vroegen advies aan de buurvrouw, die aanbood om haar te brengen. Ze stond de volgende ochtend om 6.20 uur voor onze deur.

Later in de week heb ik deze leuke buurvrouw nog een paar keer gezien. Thee gedronken uit deze leuke mok (foto). Sadie bekende ook nogal te vloeken, een goede Ierse gewoonte. Desondanks is ze superhost op AirBNB en ik heb haar prachtige ‘Birdsnest’ gezien. Ooit een stal voor de dieren, maar nu een prachtig huisje, oude stijl, maar alle comfort van deze tijd.

Het is echt een heerlijke plek, kippies rond het huis en verder stilte. Het prachtige Lough Derg, het grootste meer van Ierland (zie de foto boven) is op een kwartiertje loopafstand. Je kunt er zwemmen, kanoën, zeilen, etc. Met een beetje wind zit je zo in Tipperary.

Je kunt via AirBNB boeken bij Sadie, maar ze heeft een super aantrekkelijk bod voor mijn vrienden en dus ook voor jou, omdat je dit leest.

Later in de week heb ik deze leuke buurvrouw nog een paar keer gezien. Thee gedronken uit deze leuke mok (foto). Sadie bekende ook nogal te vloeken, een goede Ierse gewoonte. Desondanks is ze superhost op AirBNB en ik heb haar prachtige 'Birdsnest' gezien. Ooit een stal voor de dieren, maar nu een prachtig huisje, oude stijl, maar alle comfort van deze tijd.
Bewust lopen, bewust slapen, bewust zijn. Vandaag is 6 januari en hebben we de laatste 'Heilige Nacht' beleefd. Men zegt dat dromen in deze 12 nachten inzicht geven in de toekomst. Maar wat nou als ons hele leven een droom blijkt te zijn? Gisteren ben ik terug gevlogen vanuit Dublin. Het was een prachtige dag. De eerste keer, sinds mijn verblijf in Ierland, dat de hele dag de zon scheen.

Lough Derg

Scroll naar boven