BONUS 4: Verantwoordelijk nemen voor het probleem

Durf jij jezelf verantwoordelijk te maken voor wat er aan de hand is in je leven?
En voor het vinden van de oplossing?

Vraag jezelf eens:
Wat heb ik nodig in mezelf om te veranderen?

Ergens in het boek geeft Rob de Groof een voorbeeld van een klant, die zijn hulp vraagt voor het stoppen met drinken. Maar de reden dat hij nu een hypnose sessie wil is dat zijn vrouw hem betrapt heeft. Hij drinkt stiekem en dan gaat het dus niet werken. Want er is altijd nog zoiets als vrije wil en dat is maar goed ook.

Ik heb ook wel eens iemand hier gehad voor een sessie, die pissig werd dat ik niet gewoon 2 uur ging zitten tappen. Maar ik moet natuurlijk wel weten wat ze wil veranderen. Waar ze vanaf wil en wat ze dan wel wil. Maar deze dame wilde het nergens over hebben en was als de dood dat er werkelijk iets zou veranderen. De angst voor verandering is vaak onbewust.

Wie denk jij dat verantwoordelijk is voor jouw verandering?

  • Een ongeluk, een ziekte, het weer … Alles kan jouw leven in de war sturen, je huis of je lijf verwoesten. Shit happens!
  • Alles kan je overkomen. Dat kun je niet voorkomen en je kunt er niets aan doen dat het gebeurt. Maar voor de oplossing kun jij het roer zelf in de hand nemen, ongeacht wat er gebeurd is.
  • Voor jouw reactie ben jij verantwoordelijk. Niet voor wat je overkomt.
  • Geef jezelf een kans en wat tijd om het ‘op zijn plaats’ te laten vallen.
  • Soms doen mensen in hun wanhoop  allerlei therapie├źn tegelijk en rennen van hot naar her.
  • Vraag jezelf: Wat wil ik veranderen? Wat zijn de nadelen van die verandering? Wat kun je kwijt raken als je dit probleem oplost? Gek genoeg zijn er (onbewust) ook nadelen. Bijvoorbeeld: Als ik niet meer ziek ben, wordt er niet voor mij gezorgd. Of dan moet ik weer een baan gaan zoeken.
Enthousiaste reacties op het boek.

Verantwoordelijkheid nemen is niet hetzelfde als de schuld op je nemen. Iedereen maakt wel eens iets vervelends mee. Iemand rijdt je omver. Iemand gaat dood. Of iemand wil je niet meer zien. Je bent niet per se verantwoordelijk voor dat het jou treft.

Maar jij bent wel verantwoordelijk voor wat jij ermee doet. En als je 6 weken wil huilen, dan doe je dat. Dan gaat de wond niet etteren en krijg je geen syndroom. Dan heb je er een ervaring bij. Alles heeft een reden en alles gaat voorbij.

Neem even 3 minuten de tijd voor de video hiernaast, waarin ik beknopt uitleg hoe je naar mijn idee snel van frustrerende gewoontes, overtuigingen of herinneringen afkomt.

Weet jij al wat je wilt?

Waar wil je vanaf?
Waar wil je meer van?

Geloof je eigenlijk wel dat jouw probleem is op te lossen?

Scroll naar boven