Stille Nacht Heilige Nacht

Na een stille nacht stap ik om 7 uur in de ochtend van 2e Kerstdag naar buiten in het licht van de volle maan. De haan kraait en de vogels zingen. Wat een rijkdom! In Ierland en na dagen “pissing rain” zoals ze dat hier noemen, gisterenavond een heldere sterrenhemel.

Na 7 weken in Duitsland was ik nog geen week ’thuis’, voordat ik naar Ierland vloog. Het zwerven is niet altijd makkelijk, maar wel heel erg interessant. Ik verliet mijn huis in de stad, omdat ik verlangde naar natuur om me heen. Wat dat betreft heb ik niets te klagen. Sinds juni woon ik op boerderijen, waar de nachten stil en donker zijn en ben ik omringd door prachtige natuur. Ik zorg voor de dieren en een beetje voor de mensen. In Duitsland was ik de eerste 2 weken alleen met de dieren op de oude boerderij, waar ik een gezin hielp verhuizen.

Geleidelijk verhuisden de mensen, de paarden, de varkens, de hond, de kat, de kippen en ik. En nog 5 weken woonde ik samen met de ouders en 4 jonge kinderen, zorgde voornamelijk voor de paarden en kookte geregeld voor de familie.

Iedere dag maak ik een lange stille wandeling of luister ik tijdens het wandelen naar enkele boeken van dezelfde schrijvers. Eén van hen is Neville Goddard.

Neville Lancelot Goddard, was een Amerikaanse auteur en mysticus, die in 'Your faith is your fortune' schreef over de ware betekenis van de Bijbel. In de afgelopen maanden heb ik vele malen naar zijn boeken geluisterd en ze keer op keer gelezen. Want de tweede keer hoor je iets anders dan de eerste keer. En de derde keer weer. En ook in de vijftiende keer hoor ik weer iets nieuws. Het heeft mij enorm geïnspireerd en het is eigenlijk heel simpel. Er zijn universele wetten en als je die toepast gebeuren wat wij ‘wonderen’ noemen. Diep van binnen weten we dat, maar we zijn makkelijk en snel afgeleid. We worden dag en nacht bang gemaakt en angst is de grote boosdoener. Maar ook dat kun je loslaten.

Jouw geloof is jouw fortuin

Neville Lancelot Goddard, was een Amerikaanse auteur en mysticus, die in ‘Your faith is your fortune’ schreef over de ware betekenis van de Bijbel. Volgens hem moeten Bijbelse verhalen niet gelezen worden als menselijke historie, maar als strikte en eenvoudige parabels, die de mensheid de weg naar spiritueel ontwaken en ware verlossing leren. Hij leefde van 1905 tot 1972.

Man’s faith in God is measured by his confidence in himself.

Neville Goddard

In de afgelopen maanden heb ik vele malen naar zijn boeken geluisterd en ze keer op keer gelezen. Want de tweede keer hoor je iets anders dan de eerste keer. En de derde keer weer. En ook in de vijftiende keer hoor ik weer iets nieuws. Het heeft mij enorm geïnspireerd en het is eigenlijk heel simpel. Er zijn universele wetten en als je die toepast gebeuren wat wij ‘wonderen’ noemen. Diep van binnen weten we dat, maar we zijn makkelijk en snel afgeleid. We worden dag en nacht bang gemaakt en angst is de grote boosdoener. Maar ook dat kun je loslaten.

Mijn stille uren in kerken

Van de bijbel heb ik nooit zo veel begrepen. Ik ben niet kerkelijk groot gebracht, maar ben opgegroeid in een christelijke cultuur. Dus ook op de openbare basisschool leerde ik kerstliedjes en het kerstverhaal. Meer dan eens heb ik pogingen gedaan om de bijbel te lezen. Veel onenigheid en oorlogen las ik en vaak geen touw aan vast te knopen. En dat verhaal van die maagdelijke geboorte kon ik niet geloven.

Tijdens mijn reizen bezocht ik graag kerken en toen ik in koren zong kwam ik er wekelijks. Kerken hebben de beste akoestiek, het ruikt er heerlijk en de fresco’s en iconen zijn het bekijken waard. Sinds ik Neville lees kan ik wat met die verhalen. Ik vind het de meest logische verklaring voor de verwarrende verhalen, waar al eeuwenlang strijd over is. Het gaat over jou en mij en over wat wij als mens kunnen realiseren. En daarom bestudeer ik het nu en doe mijn best het praktisch toe te passen.

Hoofdstuk 11 – Kerstmis

“Zie, een maagd zal zwanger zijn en een Zoon baren En zij zullen Zijn naam noemen Emmanuel, hetgeen betekent God met ons.” – Mattheüs 1:23

Een van de meest controversiële uitspraken in het Nieuwe Testament betreft de maagdelijke ontvangenis en de daaropvolgende geboorte van Jezus. Een ontvangenis waar de mens geen deel aan had. Er is vastgelegd dat een maagd een Zoon verwekte zonder de hulp van de mens, en vervolgens in het geheim en zonder moeite haar conceptie baarde.

Dit is het fundament waarop het hele Christendom rust. De christelijke wereld wordt gevraagd dit verhaal te geloven, want de mens moet het ongelooflijke geloven om de grootsheid die hij is volledig tot uitdrukking te brengen.

Wetenschappelijk gezien zou de mens geneigd kunnen zijn om de hele Bijbel als onwaar van tafel te vegen, omdat zijn verstand hem niet toestaat te geloven dat de maagdelijke geboorte fysiologisch mogelijk is, maar de Bijbel is een boodschap van de ziel en moet psychologisch geïnterpreteerd worden als de mens de ware symbology ervan wil ontdekken.

De mens moet dit verhaal zien als een psychologisch drama in plaats van een verklaring van een fysisch feit. Door dit te doen, zal hij ontdekken dat de Bijbel gebaseerd is op een wet die, als hij die op zichzelf toepast, zal resulteren in een gemanifesteerde expressie die zijn stoutste dromen van verwezenlijking te boven gaat. Om deze wet van zelfexpressie toe te passen, moet de mens geschoold worden in het geloof en gedisciplineerd worden om op het platform te staan dat “alle dingen mogelijk zijn voor God”. [Mattheüs 19:26; Marcus 9:23; 10:27; 14:36; Lucas 18:27; Handelingen 8:37].

Einde citaat uit: Your faith is your fortune (door mij vertaald)

"Zie, een maagd zal zwanger zijn en een Zoon baren En zij zullen Zijn naam noemen Emmanuel, hetgeen betekent God met ons." - Mattheüs 1:23 Einde citaat uit: Your faith is your fortune (door mij vertaald)

Een van de meest controversiële uitspraken in het Nieuwe Testament betreft de maagdelijke ontvangenis en de daaropvolgende geboorte van Jezus. Een ontvangenis waar de mens geen deel aan had. Er is vastgelegd dat een maagd een Zoon verwekte zonder de hulp van de mens, en vervolgens in het geheim en zonder moeite haar conceptie baarde.

Pasen, het feest van de wederopstanding

Bij Neville Goddard kwam ik terecht via andere schrijvers uit zijn tijd. Al jaren lees ik vergelijkbare boeken, maar meestal maar één of twee keer. En dan vergeet ik het weer en ga verder. Wat ik nu anders doe is dat ik keer op keer hetzelfde lees en luister, waardoor ik het beter ga begrijpen. En wat ik vooral anders doe is het toepassen met geduld. Ik heb besloten om hier in de 12 heilige nachten (tussen Kerst en Driekoningen) de tijd voor te nemen en me hier op te concentreren. Ongeduld is, zonder dat ik het wist, vaak mijn struikelblok geweest, maar ik gun mezelf nu de tijd om te genieten van stille wandelingen en stille dagen en stille nachten, al dan niet heilig.

Na het succes van de eerste retraite, die ik afgelopen zomer op Corfu heb gegeven, boekte ik de locatie opnieuw voor het komend voorjaar. Het toeval wil dat dit het beste uitkwam in de week voor het Griekse Pasen, dat groots gevierd wordt als het feest van de wederopstanding. Ook dat is door Neville verklaard in Your Faith Is Your Fortune. En ik zal hierover meer vertellen in de komende periode.

Stille Nacht Heilige Nacht

Na een stille nacht stap ik om 7 uur in de ochtend van 2e Kerstdag naar buiten in het licht van de volle maan. De haan kraait en de vogels zingen. Wat een rijkdom! In Ierland en na dagen "pissing rain" zoals ze dat hier noemen, gisterenavond een heldere sterrenhemel
Scroll naar boven