Wat nou als het donker is?

Wat nou als . . . ? Het is pikdonker als ik wakker word in een lege kamer in een bijzonder mooi bed. De hond piept. Pas half 6 en ik ga naar beneden om te zien wat ik kan betekenen voor een oude Duitse herder met een heel erg lief gezicht. Ze heeft misschien wel honger?

Nadat ze me richting hondenvoer geleid heeft volgt de oude kat haar voorbeeld. Er staat een bakje in de vensterbank. Na toiletbezoek ga ik terug naar boven.

Gisteren weer in de trein naar Berlijn gestapt. Niet helemaal door gereden, maar 2 uur daarvoor ongeveer mijn bestemming bereikt. Opgehaald door mijn gastvrouw en geen idee waar ik ben. Somewhere in the middle of nowhere, waar de nachten doodstil en pikdonker zijn. Precies wat ik zocht. En het eerste geluid toen ik uit de auto stapte was het snuiven van een paard, zo’n diepe zucht. Heerlijk!

Een jaar lekker loslaten later

Vorige week vierde ik de eerste verjaardag van mijn tweede boek, Lekker Los Laten. Het schrijven van dat boek, het inspreken als luisterboek en het voordragen voor publiek heeft mij geïnspireerd tot nog veel meer willen loslaten. Het is een onderzoek geworden naar nog meer mogelijkheden. Een queeste. Wat kan ik nog meer loslaten? En wat levert dat op? Ik zeg al jaren:

Voor alles dat je durft los te laten komt iets beters in de plaats.

Dus laat ik dat dan maar eens verder gaan uitproberen.

De gekte begin 2020, waarin we allemaal werden vastgezet (lock-down) gaf mij een impuls. Niet alleen bij mij natuurlijk. Het maakte mij zorgelijk en ik dacht vaker: “Wat nou als?”

Als je een beetje je best doet om in alles het goede te vinden dan vind je het. Dit was goed aan die schokkende gekte in 2020.

Wat nou als? Vorige week vierde ik de eerste verjaardag van mijn tweede boek, Lekker Los Laten. Het schrijven van dat boek, het inspreken als luisterboek en het voordragen voor publiek heeft mij geïnspireerd tot nog veel meer willen loslaten. Het is een onderzoek geworden naar nog meer mogelijkheden. Een queeste. Wat kan ik nog meer loslaten? En wat levert dat op? Ik zeg al jaren: 

Voor alles dat je durft los te laten komt iets beters in de plaats.

Dus laat ik dat dan maar eens verder gaan uitproberen.

Wat als je betere vragen stelt

Dan krijg je betere antwoorden. Ik ben meer vragen aan mezelf gaan stellen in plaats van aan de rest van de wereld en hierdoor ben ik in actie gekomen. Angst wordt aangepraat en aangeleerd. En als je het maar vaak genoeg herhaalt heb je niemand of niets meer nodig om je bang te maken. Dan doe je dat helemaal zelf. Iedere ochtend als je wakker wordt.

En wat nou als ik dan weer naar Duitsland ga in de herfst?

En wat nou als ik dan op een gek station aankom dat op de Efteling lijkt? Hundertwasser - station Uelzen

Wat nou als . . . ?

 • Wat nou als ik geen huis meer heb, waarin ik me kan terug trekken?
 • Wat nou als ik ervan uitga dat ik altijd wel een slaapplaats vind?
 • Wat nou als ik de trein naar Berlijn neem?
 • Wat nou als ik verder ga naar het zuiden van Oost Duitsland, omdat de natuur daar zo mooi lijkt?
 • Wat nou als ik een villa in Corfu huur en dat ik daar een retraite ga geven?
 • Wat nou als ik iemand, die ik helemaal niet ken, vraag om mee te gaan en een deel van het werk te doen?
 • Wat nou als ik mijn dochter vraag om vanuit Zakynthos naar Corfu te komen en voor de catering te zorgen?
 • Wat nou als ik die retraite in het Engels doe, zodat ook mensen uit mijn internationale netwerk kunnen komen?
 • Wat nou als ik naar Slovenië ga en op een kudde wilde paarden ga passen?
 • Wat nou als ik ook in Nederland op huizen, honden, katten en varkens ga passen?
 • Wat nou als ik dan weer naar Duitsland ga in de herfst?
 • Wat nou als het donker is als ik daar aankom?
 • En wat nou als ik dan op een gek station aankom dat op de Efteling lijkt?

Al deze vragen heb ik niet alleen in mijn hoofd of op papier gesteld. Ik heb het allemaal gedaan. En als ik bang ben, want dat ben ik soms, speel ik het polariteitenspel.

Als je bang bent voor het donker, doe het licht dan eens uit.

Het verschil tussen mensen, die niet krijgen wat ze hebben willen, en mensen die het wel lukt, is dat de één zich door angst laat tegen houden en de ander niet. Met angst en beven, met bibberende benen, maar je doet het en dat geeft de ervaring. Dat geeft inzicht en antwoord op de vraag: Wat nou als . . . ?

Ik leer veel, iedere dag. Het is niet allemaal goed en zeker niet altijd leuk. Maar ik weet iedere dag een beetje meer. Door te DOEN. Met name doen waar je bang voor bent of vreest dat het gaat mislukken. Je komt er alleen maar achter door het te doen. Met alle risico’s. En natuurlijk door anders te gaan denken. Door jezelf te herprogrammeren en te geloven in jezelf en je eigen mogelijkheden, Your Inner Power. En dat is precies wat je in de retraite kunt leren.

Wat die retraite betreft: die was hartstikke goed en de deelnemers waren super enthousiast. Aan de organisatie hebben we al wat veranderd en ik ben blij dat ik de sprong gewaagd heb. Corfu is heerlijk en we hebben fijn samen gewerkt met de Grieken aldaar. En een paar dagen na terugkomst heb ik de villa geboekt voor 2024. Als je iets vaker doet wordt het minder eng.

De website is nog niet helemaal af, maar je kunt al kijken.

Scroll naar boven